Udgivet ons d. 3. jun 2020, kl. 16:16

Første søndag i måneden fra juni 2020 til maj 2021 vil præsterne ved Emdrup Kirke prædike ud fra søndagens GT-læsning, læst fra fra Bibelen 2020. Sognepræst Jóannis Fonsdal og GT-professor Nicolai Winther-Nielsen drøfter hvorfor det giver god mening at prædike ud fra GT til en gudstjeneste i Folkekirken. (Læs mere under videoen)


• Emdrup gør som Jesus selv og de første troende. De brugte også Det Gamle Testamente, det var deres bibel

• Bibelselskabet har lavet en ny oversættelse, Bibelen 2020. Nu kan vi i Emdrup opleve den i en søndagsgudstjeneste og finde ud af dens styrke og svagheder. 

• Det Ny Testamente forudsætter Det Gamle Testamente. Israels Gud var også Jesu Gud, og han er Guds Søn. 

• I Det Gamle Testamente møder vi menneskelivet i dets mangfoldighed, Guds gode love om næstekærlighed og det gode fællesskab, stærke bønner, store tragedier, nye vinkler på lidelsen og mange andre dybt eksistentielle spørgsmål 

• Vi skal lytte til tekster om Guds betroede medarbejder, om Gud som de svages beskytter, om faren for fake news fra religiøse ledere, og om det store håb om at der kommer en fantastisk konge til Jerusalem. 

I mange amerikanske kirker taler prædikanterne om aktuelle temaer i samfundet eller kirken. I andre kirker gennemgår præsterne tekster fra hele Bibelen, også fra Det Gamle Testamente. Nu sker det også i Emdrup Kirke én gang om måneden. Præsten læser en tekst fra Det Gamle Testamente og prædiker over den.

Det er et brud med traditionen i den danske folkekirke. Det er faktisk et krav, at præsten læser en tekst fra evangelierne – Matthæus, Markus, Lukas og Johannes – og at prædikenen tager afsæt i søndagens evangelietekst. Faktisk har Københavns biskop skullet give Emdrup Kirke en særlig tilladelse til at gøre det. Heldigvis er han og mange andre interesserede i at høre om vores erfaring med at prædike fra Det Gamle Testamente.

Det giver selvfølgelig mening at kirken oftest forkynder om Jesus. Det er trods alt ham, der er essensen i kristendommen. Men bare ikke på bekostning af Bibelen – selv insisterede Jesus på, at hele Bibelen dybest set handler om hans mission for menneskeheden. Han selv og de første Jesus-troende kendte slet ingen andre helligskrifter end de bibelske bøger i Det Gamle Testamente. Han var jøde med hud og hår og prædikede tidligt og silde ud fra Gammel Testamente.

Nu har vi så chancen for at følge hans eksempel  i Emdrup. Anledningen er at Bibelselskabet i marts udgav Bibelen 2020, som er en ny oversættelse til et godt dagligdags dansk sprog. Nu er hele Det Gamle Testamente oversat i et enkelt og fængslende sprog, så det er nem at læse op og ikke alt for vanskeligt at forstå. Mange er nysgerrige på at finde ud, hvilke fordele Bibelen 2020 har, og hvad der måske fungerer mindre godt, og hvorfor nogen bedre kan li den nye oversættelse end andre.

Det Gamle Testamente udgør mere end tre fjerdele af Bibelen, og det er også den mest ukendte del. Det er lidt synd, for Gud kender vi gennem den del af bibelen. Jesus kom ikke med en ny Gud – i stedet sagde han at jeg er Søn af Israel Gud. Det fortæller også om mennesker af kød og blod, store ikoniske personligheder. Vi kan spejle os i deres spændende historier og lære af deres fejl og fadæser, og så opleve, hvor overvældende god Gud er i sin overbærenhed. Og så viser den os visionen for en retfærdig verden under Guds styre, en god verden med frihed og kreativitet.

Teksterne vil tage os vidt omkring i det bibelske univers. Vi begynder med at møde Guds betroede medarbejder, som skal redde hele verden, og var udvalgt til det før han blev født. Han skal samle Israel og blive en fører for folkene – men selv er han meget lille. En anden tekst handler om at Gud er vild med at tage sig af de fattige, faderløse, enker og fremmede.  En tekst advarer imod fake news fra religiøse prædikanter. Flere af teksterne handler om, hvordan en konge vil blive hyldet, når han ankommer til Jerusalem. 

Kategorier Div. nyheder